Det er bare reaktioner - og hvad så?


Jeg graver have. Dagen efter er arme, skuldre, ryg og ben ømme.
Det er bare en reaktion

Jeg har arbejdet intenst eller over lang tid siddende ved computeren med en mus, der ikke var levende;-) Jeg har smerter i håndled, skulder, nakke.
Det er bare en reaktion

Jeg har for første gang i en længere periode ikke haft travlt med studie og arbejde. Jeg vågner om natten. Kan ikke finde hvile.
Det er bare en reaktion

Jeg har været syg med corona. Jeg er overvældet af træthed, kan ikke lugte eller smage maden, har svært ved at trække vejret.
Det er bare en reaktion

Jeg holder i et lyskryds for rødt. Der er kø bag mig. Pludselig begynder mit hjerte at pumpe, åndedrættet ændrer sig. Jeg mærker ikke forandringen i kroppens signaler. Jeg mærker kun rædslen og tror, jeg skal dø.
Det er bare en reaktion

Jeg sidder til en fælles middag. Alle skiftes til at tale om, hvad de er taknemlige for. Jeg går ud af rummet, lige før det bliver min tur.
Det er bare en reaktion

Jeg får en ekstra arbejdsopgave. En kollega siger, hun venter på opgaven. Hun kan ikke komme videre, før jeg afleverer. Jeg dropper frokosten, for jeg har ikke tid til at spise. Jeg arbejder uden pauser. Jeg får hovedpine, mister koncentrationen. Jeg bliver fyldt af afmagt - reagerer aggressivt, da kollegaen henvender sig igen.
Det er bare reaktioner

Reaktioner er almenmenneskelige, derfor skriver jeg "jeg". Du har sikkert mange eksempler selv. Reaktioner kan i nogle sammenhænge kaldes symptomer. Uanset om de er blevet defineret som et symptom på en sygdom, er reaktioner noget som påvirker din evne til at fungere, det vil sige din funktionsevne. Og de er aldrig noget pjat.

Er det, at det bare er reaktioner ensbetydende med, at du bare kan tage dig sammen?
Nej. Der er en hel krop, der REagerer, og det vil ikke være hensigtsmæssigt at stramme ballerne/klø på og hvad der ellers kan blive sagt. Din krop melder klart ud, siger fra.

Jeg vil faktisk sige tillykke med, hvis du ikke kan tage dig sammen.

Jeg vil også understrege, at det er forståeligt, hvis du ikke oplever det som en succes, når du må give op. Du kan vælge at kalde det "at stoppe op" i stedet for "at give op".

Hvorfor viser jeg et billede af en let mudret flod og en knudret trærod?

Det er bare en reaktion;-) Der ligger altid noget bag reaktionerne, som vi ikke umiddelbart kan se. I dette tilfælde er det en reaktion på alle de billeder med klart vand og strømme, som symboliserer krop, sind og sjæl i harmoni. Ofte opleves reaktionernes strømme ikke rene og klare. Vi overvældes af mudder og mørke.

Lad det knudrede og let mudrede få sin plads. Det giver gode rødder, som kan ses på træets rodnet. Det mudrede er en del af livet. Især når vi udfordres af de vilkår, vi står i. Måske er det givtigt at blive mindet om, at det mudrede vand kan give gode rødder, men det kræver støtte.

Reaktioner er altid i bevægelse selv om det ikke føles sådan
Jeg giver dig med 2 små videoer mulighed for en anden form for støtte og inspiration til at være med reaktionerne.

Du kan lægge mærke til, hvordan filmen påvirker dig i forhold til det, du sanser af lyd, lys, bevægelse, egne kropsfornemmelser, følelser og tanker. Hvad tager du med dig?

Den ene video har underlægningsmusik, den anden er kun med naturens lyde og mig, der taler på engelsk. Jeg kan anbefale, at du prøver begge versioner. (Hvis du trykker på cc, kan du vælge en undertekst)

Er du i stand til at tage billeder, bevægelse, lyd og ord ind? Vær åben for reaktionerne og giv dig plads til at være fleksibel. F.eks læn dig tilbage, luk øjnene, træk dig fra skærmen, genspil hvis du ønsker det og mærk effekten.

Måske ønsker du at opleve den anden version uden musik og dermed få en ny nuance på et budskab, som kan støtte dig igennem de reaktioner, du nu engang oplever.

Du kan lægge mærke til, hvordan filmen påvirker dig i forhold til det, du sanser af lyd, lys, bevægelse, egne kropsfornemmelser, følelser og tanker. Hvad tager du med dig?

Vi har altid vores gode grunde til at lukke af - lige såvel som når vi åbner op. I videoerne kan du f.eks. blive opmærksom på, hvordan lydene påvirker dit opmærksomhedsfelt. Hvis du distraheres af baggrundslydene - måske musikken - er du ikke i stand til at fange budskabet.

Samtidig kan musikken løfte et stemningsleje og skabe en bevægelse, som vi kan have mere brug for, end vi regner med. Måske kan du se videoen med musik med en tilgang, hvor du ikke kræver af dig selv, at du skal forstå, hvad der bliver sagt.

Du har et sanseapparat og nervesystem med dig, som lynhurtigt reagerer, og det er du ikke herre over. Det sker bare og det er der gode grunde til. Det er fuldt forståelige reaktioner, som jeg beskriver i andre blogindlæg. I det givne øjeblik kan det hjælpe at iagttage lidt mere af det, du oplever sker inde under huden. Måske kan du slet ikke mærke noget. Det er også fint, så registrerer du det. Vi mærker og ikke mærker afhængig af vores udgangspunkt. Det er aldrig forkert.

Måske ser du en mulighed for, hvordan du kan lade "vandet strømme". Hvordan der kan skabes rum for, at reaktionerne kan bevæge sig igennem kroppen. Det er ofte de små ting, de langsomme, opmærksomme skridt og stop op, der skaber forandringen... Skriv til mig her, hvis der er noget der vækkes hos dig. Også hvis du ikke forstår, hvad jeg siger.

Læs eventuelt mine tidligere blogindlæg f.eks. Frirum - når forestillinger fastlåser, Hovedløse handlinger findes (ikke;-) og Det levede liv - sansernes betydning for at få større forståelse for reaktioner.

GÅ TILBAGE TIL BLOG
facebook-squarelinkedin-squareinstagram