Det er bare reaktioner - og hvad så?


Første kapitel i serien "Det er bare reaktioner".

Jeg graver have. Dagen efter er arme, skuldre, ryg og ben ømme.
Det er bare en reaktion

Jeg har arbejdet intenst eller over lang tid siddende ved computeren med en mus, der ikke var levende;-) Jeg har smerter i håndled, skulder, nakke.
Det er bare en reaktion

Jeg har for første gang i en længere periode ikke haft travlt med studie og arbejde. Jeg vågner om natten. Kan ikke finde hvile.
Det er bare en reaktion

Jeg har været syg med corona. Jeg er overvældet af træthed, kan ikke lugte eller smage maden, har svært ved at trække vejret.
Det er bare en reaktion

Jeg holder i et lyskryds for rødt. Der er kø bag mig. Pludselig begynder mit hjerte at pumpe, åndedrættet ændrer sig. Jeg mærker ikke forandringen i kroppens signaler. Jeg mærker kun rædslen og tror, jeg skal dø.
Det er bare en reaktion

Jeg sidder til en fælles middag. Alle skiftes til at tale om, hvad de er taknemlige for. Jeg går ud af rummet, lige før det bliver min tur.
Det er bare en reaktion

Jeg får en ekstra arbejdsopgave. En kollega siger, hun venter på opgaven. Hun kan ikke komme videre, før jeg afleverer. Jeg dropper frokosten, for jeg har ikke tid til at spise. Jeg arbejder uden pauser. Jeg får hovedpine, mister koncentrationen. Jeg reagerer aggressivt, da kollegaen henvender sig igen.
Det er bare reaktioner

Reaktioner er almenmenneskelige, derfor skriver jeg "jeg". Du har sikkert mange eksempler selv. Reaktioner kan i nogle sammenhænge kaldes symptomer. Uanset om de er blevet defineret som et symptom på en sygdom, er reaktioner noget som påvirker din evne til at fungere, det vil sige din funktionsevne. Og de er aldrig noget pjat.

Er det, at det bare er reaktioner ensbetydende med, at du bare kan tage dig sammen?
Nej. Der er en hel krop, der REagerer, og det vil ikke være hensigtsmæssigt at stramme ballerne/klø på og hvad der ellers kan blive sagt. Din krop melder klart ud, siger fra.

Jeg vil faktisk sige tillykke med, hvis du ikke kan tage dig sammen.

Jeg vil også understrege, at det er forståeligt, hvis du ikke oplever det som en succes, når du må give op. Du kan vælge at kalde det "at stoppe op" i stedet for "at give op".

Hvorfor viser jeg et billede af en let mudret flod og en knudret trærod?

Det er bare en reaktion;-) Der ligger altid noget bag reaktionerne, som vi ikke umiddelbart kan se. I dette tilfælde er det en reaktion på alle de billeder med klart vand og strømme, som symboliserer krop, sind og sjæl i harmoni. Ofte opleves reaktionernes strømme ikke rene og klare. Vi overvældes af mudder og mørke.

Lad det knudrede og let mudrede få sin plads. Det giver gode rødder, som kan ses på træets rodnet. Det mudrede er en del af livet. Især når vi udfordres af de vilkår, vi står i. Måske er det givtigt at blive mindet om, at det mudrede vand kan give gode rødder, men det kræver støtte.

Reaktioner er altid i bevægelse selv om det ikke føles sådan
Du har et sanseapparat og nervesystem med dig, som lynhurtigt reagerer, og det er du ikke herre over. Det sker bare og det er der gode grunde til. Det er fuldt forståelige reaktioner, som jeg beskriver i andre blogindlæg. I det givne øjeblik kan det hjælpe at iagttage lidt mere af det, du oplever sker inde under huden.

Måske kan du slet ikke mærke noget. Det er også fint, så registrerer du det. Vi mærker og ikke mærker afhængig af vores udgangspunkt. Det er aldrig forkert.

Hvis du har lyst, kan du mærke hvad der sker, når du vugger stille og roligt fra side til side. Iagttag hvordan trykket flytter sig sig.

Hvad sker der, hvis du strækker dig imens?

Hele tiden er der bevægelse...

Hvad mærker du, når du stopper op?

Hele tiden er der bevægelse - ja, sansninger, følelser, tanker og meget mere er i bevægelse...

Vejrtrækningen kan guide dig.
Indånding opmærksomhed.
Udånding giv slip.

Iagttag hvordan der kan skabes rum for, at reaktionerne kan bevæge sig igennem kroppen. Det er ofte de små ting, de langsomme, opmærksomme "skridt" og "stop op", der skaber forandringen.

Måske ser du en mulighed for, hvordan du kan lade "noget strømme", som vandet på billedet.

Skriv til mig her, hvis der er noget der vækkes hos dig eller undrer, og som du gerne vil have nærmere indsigt i.
Eller læs videre;

Dette blogindlæg er en del af serien, "Det er bare reaktioner"
Du kan (gen)læse de andre kapitler. Serien giver indsigt i, hvordan vi som mennesker REagerer i kontakten med omverdenen, og hvordan der er en vej igennem, selv når vi ikke kan finde en udvej. Jeg anbefaler at (gen)læse kapitlerne for at få en dybere forståelse for sammenhængen imellem sanser, nervesystem og adfærd i et samspil med omverdenen.

GÅ TILBAGE TIL BLOG
facebook-squarelinkedin-squareinstagram