+45 20 46 22 77 anette@jact.dk
Vælg en side

Vi kan fare vild i forventninger til vores egen formåen og til andres.

Jeg læste en berigende kronik af  Christian Hjortkjær; “Diagnosen er den nye arvesynd” (https://www.information.dk/debat/2016/07/diagnosen-nye-arvesynd). Han refererede til Søren Kierkegaard og Begrebet Angest.  Citat; “ den der gjennem Angest bliver skyldig, han er jo uskyldig: thi det var ikke ham selv, men Angesten, en fremmed Magt, der greb ham, en Magt han ikke elskede, men ængstedes for: – og dog er han jo skyldig, thi han sank i Angesten, som han dog elskede, idet han frygtede den. Der gives I Verden intet Tvetydigere end dette.

Prøv at dvæle ved citatet.  Læg mærke til det, “han” mærker og det, “han” gør. Jeg foreslår, at du erstatter Angest med f.eks. ondt i ryggen.

Er det muligt?  Ændrer det noget, om det er angst eller ondt i ryggen?
Jeg mener, det er muligt. Og det er kan være lige overvældende og tvetydigt uanset, hvad det er som påvirker vores evne til at fungere.

Vi ved, at mennesker med fysiske sygdomme oplever, at sygdommen også kan påvirke dem mentalt, emotionelt, kognitivt og socialt. Mennesker med psykiske sygdomme oplever fysiske symptomer udover de mentale, emotionelle, sociale. (Ørtenblad L, Jønsson AR, Meillier L. Komplekse liv: Patientinddragelse som vej til et bedre hverdagsliv for multisyge? Tidsskrift for Forskning i sygdom og Sundhed. Afd. For Antropologi og Etnografi, Aarhus Universitet, Moesgård, 8270 Højbjerg, Foreningen Medicinsk Antropologisk Forum; 2015. 158 p. Report No 22. s. 84.

Vi er som professionelle og borgere alle mennesker. Vi fanges i forskellige grader af afmagt og håbløshed. Sådan er det.  Vi tror, vi er på rette vej og indser ikke umiddelbart, at vi er ved at drukne i forklaringer – herunder vurderinger. Vi mister overblikket og den enkelte taber ansvaret. Mister tilliden til egne evner.

Diagnosen er ikke så væsentlig, som anerkendelsen af den manglende evne til at fungere. I bund og grund er det ligegyldigt hvorfra det kommer.

Det hjælper at stoppe op et øjeblik og registrere det, der er under huden og dét, der er i omgivelserne, før vi beslutter, hvilken vej vi skal gå.

Den nye indsigt betyder måske, at du stopper op, og du ændrer retning.

God arbejdslyst